“Participation in Society through Classroom Activity and Cooperation«

Erasmus+  (2018-2021)

O čem se bomo pogovarjali?

  • Šolski sistemi v Evropi so bili zastavljeni za homogeno družbo. Današnja družba se spreminja – multikulturnost, globalizacija, migracije.
  • Kako v heterogeni družbi pri učencih razvijati/poučevati – socialne veščine, sodelovanje, kompetence aktivnega državljana EU?
  • Katere veščine razvijati pri mladih, da bi postali aktivni državljani (domovinska vzgoja, pripadnost narodu, državi in EU)?

RDEČI KRIŽ

DRUŠTVO HEP – PROMOCIJA ZDRAVJA

KARITAS – TEK PODNEBNE SOLIDARNOSTI

DRUŠTVO ZA ZAŠČITO ŽIVALI POMURJA

DELAVNICA – KAKO BI SPREMENILI SVET NA BOLJE?

Delavnice – 11. 5. 2019, DAN DEJAVNOSTI – SODELOVANJE Z RAZLIČNIMI DRUŠTVI

DZZŽP, DRUŠTVO HEP, RDEČI KRIŽ, KARITAS

PROJEKT NA SOCIALNIH OMREŽJIH IN NA RADIU (MURSKI VAL)

Prispevek o gostovanju tujcev pri nas na nacionalni televiziji si lahko ogledate tukaj: video

 

Sodelovali bomo z:

  • zunanjimi organizacijami (društva, nevladne in ostale organizacije),
  • ključnimi osebami („decision makers“),
  • lokalno skupnostjo.

Izvedene mobilnosti:

FINSKA, MADŽARSKA – šol. l. 2018/19

 

 

ČEŠKA  september 2019 (29. 9. – 5. 10. 2019)

ŠPANIJA februar 2020 (9. 2. – 15. 2. 2020)

ESTONIJA –  prestavljena na kasnejše obdobje zaradi spidemije maj 2020

UTRINKI IZ MOBILNOSTI NA FINSKEM

Finska predstavitev

 

UTRINKI IZ MOBILOSTI – MADŽARSKA (april 2019)

MADŽARSKA pp

UTRINKE IZ SREČANJA V SLOVENIJI NAJDETE NA SPODNJI POVEZAVI:

ERASMUS+ SREČANJE V SLOVENIJI

6. Delavnice v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Pomurje  –  od Boksa do verige, kjer so učenci nižje stopnje spoznavali, kako pravulno pristopiti do živali. Sodelovali smo tudi na likovnem natečaju društva ter zbirali hrano za prostoživeče muce.

7. V okviru izvajanja projekta Erasmus+ in šolske skupnosti učencev smo v prvem tednu septembra, na šoli izvedli dobrodelno akcijo zbiranja hrane za prostoživeče muce, ki smo jo darovali Društvu za zaščito živali Pomurja. V tednu otroka smo zbirali igrače, ki jih bomo podarili humantirani organizaciji Rdeči križ.
Hvala, ker nam pomagate učencem privzgajati čut za človeka.

Hvala, ker nam pomagate učencem privzgajati čut za živali.

Naša šola je v šolskem letu 2018/19 začela dvoletni projekt Erasmus+ z naslovom “Participation in Society through Classroom Activity and Cooperation« ali bolj razumljivo »S sodobnimi učnimi pristopi do aktivnega državljanstva«. V projekt so poleg naše šole vključene še šole iz Estonije, Finske, Češke, Madžarske in Španije, krovni koordinator je finska osnovna šola. Tekom projekta bomo izvajali dejavnosti iz področja državljanske in domovinske vzgoje s ciljem priprave učencev na življenje v heterogeni, multikulturni družbi ter razvijanja aktivnega državljanstva.

SPOZNAVANJE POKLICEV PRIHODNOSTI V PARTNERSKIH DRŽAVAH

Na dnevu dejavnosti smo spoznavali poklice, ki so zanimivi za mlade v partnerkih državah, srečali smo se v spletnem okolju Microsoft Teams, se pogovarjali in nato ustvarjali v Canvi.

 

AKTUALNA DOGAJANJA V PROJEKTU:

1. MOBILNOST V ŠPANIJI.

2. SPOZNAVANJE KULTURNE DEDIŠČINE NAŠEGA KRAJA. Pohvalno je bilo sodelovanje z zunanjimi društvi (folklora, izdelovanje rož in krep papirja, obisk mlinarja, spoznavanje običajev – sv. Lucija). Izvedli smo tudi kviz kahoot na to temo, obenem smo se trudili “pisati z roko”.

3. DAN ROKODELSTVA (kulturna dediščina) IN HUMANOSTI (Učenci od 1. – 5. razreda; Center Duo v Veržeju in spoznavanje delovanja Rdečega Križa).

4. OBISK DRŽAVNEGA ZBORA IN HIŠE EVROPSKE UNIJE (7. IN 8. RAZRED, 19. 2. 2020) – spoznavanje pomembnih institucij in ljudi (“decision makers”).

 

 

5. Utrinki iz mobilnosti na Češkem.  Mobilnost na Češkem

Dostopnost